Δραστηριότητες και ιδέες για παιχνίδι και μάθηση με οδηγό την μαγεία των Χριστουγέννων .

Date: December 3, 2014 Author: mastortz Categories: News

imageΟ ερχομός των Χριστουγέννων  και της πρώτης ημέρας του χρόνου είναι ιδανική ευκαιρία  για περισσότερη  ποιοτική επαφή και μάθησης μέσω παιχνιδιού.

 

Μην χάσετε καμία τέτοια  ευκαιρία. Δεξιά και αριστερά γίνονται πολύ ωραίες δραστηριότητες σε δήμους, δημιουργικά εργαστήρια, αθλητικούς ομίλους κλπ με επίκεντρο τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Προγραμματίστε τις διακοπές  σας κάνοντας τέτοιες δραστηριότητες μαζί με το παιδί. Κάντε διαφορετικά πράγματα μαζί με το παιδί, που πριν το φορτωμένο ωράριο δεν σας άφηνε.

Εκμεταλλευτείτε  την μαγεία των Χριστουγέννων, τους μελωδικούς ήχους που βγάζουν τα τρίγωνα  και τα μουσικά όργανα, βρεθείτε ανάμεσα από φωτάκια που αναβοσβήνουν. Όλα αυτά από μόνα τους κάνουν την διάφορα και για τα περισσότερα παιδιά η εποχή των Χριστουγέννων δεν είναι  τυχαία μια από τις αγαπημένες περιόδους  του χρόνου!
Μια ωραία ιδέα είναι να κάνετε ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης, το οποίο θα περιλαμβάνει μια δραστηριότητα κάθε μέρα. Κάθε ημέρα  θα ανοίγετε την ημερομηνία που διανύετε και θα ανακοινώνεται καινούρια δραστηριότητα της ημέρας.
Τι όμως μπορεί να περιλαμβάνει αυτό το ημερολόγιο;
Δραστηριότητες μέσα στο σπίτι
Καταρχήν το γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Τι και αν δεν ξέρουν ακόμα  να γράφουν. Τι και αν έχουν ήδη γράψει στο σχολείο ένα γράμμα; Το γράμμα στον Άγιο  Βασίλη θα μπορούσε  να αποτελέσει μια οικογενειακή παράδοση. Όλοι μαζί γράφουμε τι θα θέλαμε να έχουμε για δώρο. Είναι μια τέλεια αφορμή για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και σωστός χρόνος για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον υλικό και συναισθηματικό κόσμο. Βάλτε χριστουγεννιάτικη μουσική και ας πάρουν φωτιά τα μολύβια, οι μαρκαδόροι, οι μπογιές, τα πινέλα με πολλά χαμόγελα και συζητήσεις!
Τι άλλο από το να ψήσετε μαζί χριστουγεννιάτικα κουλουράκια, τα οποία μπορείτε να τα μετατρέψετε ή σε στολίδια ή απλά να τα τρώτε στο πρωινό σας το διάστημα των διακοπών. Όπως και να έχει ο Άγιος Βασίλης θα έρθει κουρασμένος και θα θέλει σίγουρα ένα ποτήρι ζεστό γάλα και δυο τρία μπισκότα, αφού σας αφήσει τα δώρα. Και πώς η μάθηση θα έρθει από μια τέτοια δραστηριότητα;  Ζαχαροπλαστική για τα παιδιά  σημαίνει διασκέδαση, μαθαίνουν καινούρια  υλικά, αγγίζουν διάφορες υφές, ακολουθούν οδηγίες, πλάθουν, στολίζουν το δημιούργημα τους… Κάνουν υπομονή ώσπου να ψηθούν για να μπορούν να τα γευτούν!
Κατασκευές 
Καταπληκτικές ιδέες μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο για κατασκευές από διάφορα υλικά. Είναι μια ευκαιρία για να διδάξουμε στα παιδιά το κομμάτι της ανακύκλωσης και πόσο σημαντικό είναι να το θυμούνται πάντα.  Ακόμα και στις κατασκευές! Ρολά από χαρτί, εφημερίδες, χάρτινα πιάτα και χάρτινες σακούλες, χρησιμοποιημένα μπουκάλια φελλοί, μανταλάκια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε ίσως  γίνονται ένα όμορφο στολίδι, μια γιορτινή κάρτα κλπ. Κόψτε, κολλήστε, ζωγραφίστε, τυλίξτε…  δημιουργήστε με την φαντασία σας.
Αφήγηση παραμυθιών .
Μα το παιδί μου δεν διαβάζει  εξωσχολικά βιβλία… δημιουργήστε το σωστό περιβάλλον, οι γιορτές σας δίνουν αυτή την ευκαιρία. Όλο και κάποιο χριστουγεννιάτικο παραμύθι θα υπάρχει στην βιβλιοθήκη του παιδιού σας. Και αν δεν υπάρχει είναι μια καλή αφορμή να πάτε μαζί να διαλέξει μόνο του ένα. Ίσως δεν το έχετε καταλάβει αλλά ήδη μέσα στο σπίτι σας βρίσκεται η πιο μαγική γωνία ανάγνωσης παραμυθιών… Είναι το σημείο που βρίσκεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο… Απλώστε μαξιλάρες κάτω, χουχουλιάστε με τα παπλώματα, φτιάξτε ένα ζεστό γάλα και ξεκινήστε…  Καθίστε αναπαυτικά και ακούστε με προσοχή και πάνω από όλα με ενθουσιασμό  το παραμύθι που το παιδί σας επέλεξε…  Διδάξτε του με το παράδειγμα σας… Διαβάστε του εσείς κάνοντας όσο πιο παραστατικά τις μαγικές  λέξεις που διαβάζετε η ακόμα καλύτερα παίξτε ρόλους.
Προσπαθήστε να αποφύγετε την περίοδο των διακοπών να κάτσει το παιδί πολύ ώρα μπροστά  από ένα τάμπλετ, κινητό ή ολόκληρα πρωινά μόνο του μπροστά από μια τηλεόραση. Αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να δείτε οικογενειακώς μια χριστουγεννιάτικη ταινία. Στο τέλος συζητήστε για τα αγαπημένα σας σημεία.
Μουσική. Τα Χριστούγεννα είναι οι γιορτές που επιβάλλεται στο σπίτι να παίζουν γιορτινές μουσικές. Τραγούδησε όλοι μαζί, χορέψτε  και πείτε τα κάλαντα.
Κάντε εκπλήξεις που πραγματικά θα τα ξαφνιάσουν. Οργανώστε μια βραδιά κατασκοπείας του Άγιου Βασίλη. Μεταφέρετε στρώματα, σλίπινγκ μπάγκ, κουβέρτες κ μαξιλάρια δίπλα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και αποκοιμηθείτε εκεί οικογενειακώς. Δημιουργήστε καταστάσεις που τα παιδιά θα ξαφνιαστούν, θα τις θυμούνται για πάντα και θα συζητάτε για πολύ καιρό.
Βγείτε έξω.  Μια βόλτα στο δάσος για να μαζέψετε  κουκουνάρια ή κλαδάκια  που θα τα μετατρέψετε σε στολίδια δεν είναι κάτι που κάνετε κάθε μέρα. Κάντε το αυτές τις γιορτές.
Βόλτα στα χιονιά. Ντυθείτε όπως πρέπει και ξεκινήστε χιονοπόλεμο δίχως τέλος. Τρέξτε, παίξτε κυνηγητό, κάντε έλκηθρο… Ψάξτε για τον Ρούντολφ!
Θέατρο. Την περίοδο αυτή πολλές αξιόλογες  παιδικές  παραστάσεις υπάρχουν. Το θέατρο πέρα από μια μορφή διασκέδασης είναι μια πηγή γνώσης και μια τέλεια αφορμή για πολύ κουβέντα, ύστερα, γύρω από το τζάκι του σπιτιού σας.
Επισκεφθείτε  φέτος ένα ορφανοτροφείο ή ίδρυμα ή οποιαδήποτε δομή που έχει ανάγκη από βοήθεια σε ότι μορφή και αν είναι αυτό. Ενισχύστε παιδιά που δεν έχουν οικογένεια ή παιδιά που περνάνε δύσκολα. Αποφύγετε να το κάνετε μόνο τις γιορτές. Αλλά ξεκινήστε, αν δεν το κάνετε ήδη, από τις φετινές. Ο καλύτερος  τρόπος για να μπορεί το παιδί μας να κατανοήσει κάποια πράγματα είναι με το να βλέπει εμάς πως λειτουργούμε. Αφήστε το παιδί να επιλέξει μόνο του δικά του παιχνίδια τα οποία δεν παίζει πλέον αλλά  είναι σε καλή κατάσταση. Μιλήστε στο παιδί σας πριν από την επίσκεψη και βάλτε στην ζωή σας αυτό το κομμάτι.
Η συγκεκριμένη γιορτή, για πολλά παιδιά παίρνει μια παραμυθένια μορφή! Τα παιδιά δεν μένουν για πάντα παιδιά. Καλό είναι λοιπόν να ενισχύσουμε αυτό το παραμύθι με την δική μας πιο ενεργή συμμετοχή, με ποιοτικό χρόνο, χαρά, χαμόγελα και εκπλήξεις. Μαζί με την χαρά και το παιχνίδι τα Χριστούγεννα είναι μια καταπληκτική περίοδο για μάθηση… μάθηση σε άλλη μορφή και φυσικά μαζί με τους γονείς… συζήτηση, γεύσεις, υφές, παραστάσεις, κατασκευές, μυρωδιές, μουσικές, βόλτες… μάθηση μέσω παιχνιδιού.
Έτσι και αλλιώς κανένα παιδί δεν θα έλεγε όχι σε ένα πανάκριβο παιχνίδι, αλλά θα είναι αυτό που θα θυμάται όταν τα χρόνια περάσουν; 
Και μην ξεχάσετε  το βράδυ πριν έρθει  ο Άγιος Βασίλης να αφήσετε ένα ποτήρι γάλα και μερικά μπισκότα δίπλα  από το δέντρο σας, μαζί με το παιδί… όπως επίσης μην ξεχάσετε αφού αποκοιμηθεί το μικρό σας να φάτε μερικά μπισκότα  αφήνοντας ένα μισοφαγωμένο, μισό ποτήρι γάλα και αν θέλετε φτιάξτε αποτυπώματα μπότας με αλεύρι από το δέντρο σας ως το τζάκι…
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Μαστοράκη  Ευγενία
Λογοπεδικός-Είδ.Παιδαγωγός

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,