Προτεινόμενες Καλοκαιρινές Δραστηριότητες (2015)

Date: July 22, 2015 Author: mastortz Categories: News

Την περασμένη χρονιά, κοντά στην λήξη του σχολικού έτους, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο με διασκεδαστικές καλοκαιρινές δραστηριότητες, τονίζοντας οτι το παιχνίδι είναι απο μόνο του μάθηση. Το συγκεκριμένο άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

kalok15

Φέτος προτείνουμε επιπλέον δραστηριότητες, μέσω των οποίων μπορούν να δουλεύουν σημαντικές δεξιότητες που ίσως κάποια παιδιά δυσκολεύονται να αποκτήσουν.  Μπορούμε να δώσουμε στις διακοπές των παιδιών εκπαιδευτική αλλά και διασκεδαστική διάσταση. Η φύση, η θάλασσα, η άμμος αποτελούν άριστο υλικό! Στο ίντερνετ πλέον μπορεί να βρει κανείς πολλές ιδέες, με πολύ πρωτότυπες δραστηριότητες ή κατασκευές. Η λίστα με τις προτεινόμενες δραστηριότητες θα μπορούσε να είναι τεράστια. Όπως και να έχει όμως είναι ιδέες που πρωταρχικό στόχο έχουν τη χαρά, την διασκέδαση και την ανεμελιά των παιδιών. 

 

 

Διακοπές λοιπόν !

Διακοπές σημαίνει διακόπτω απο το καθορισμένο πρόγραμμα για να ξεκουραστώ, δίνοντας την θέση του σε δραστηριότητες διαφορετικές και κυρίως διασκεδαστικές. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού προσαρμόστε τις παρακάτω ιδέες χρησιμοποιώντας την φαντασία σας.

Οι παρακάτω προτάσεις μπορούν να γίνουν παντού (σπίτι/κήπο/παραλία) και ενισχύουν πολλές δεξιότητες όπως ισορροπία, συγκέντρωση, οπτικοκινητικό συντονισμό, ομαδικότητα, γλωσσική ανάπτυξη, αδρή και λεπτή κίνηση (φέρνοντας το παιδί σε επαφή με άλλες υφές, υλικά, μυρωδιές αλλά και γεύσεις). Επίσης ενισχύει τη σχέση παιδιών και γονέων και βοηθάει τα παιδιά να παραμένουν δραστήρια.

 
Πολλά είναι τα παιδιά (κυρίως αυτά  που ζουν σε πόλεις) που ενώ τα σχολεία σταματάνε, ακολουθούν αναγκαστικά την ίδια ρουτίνα στο σπίτι, πλην του σχολείου, αφού οι γονείς συνεχίζουν να δουλεύουν ως την ημέρα της άδειας διακοπών. Κάπου εκεί έρχεται το μεγάλο ΒΑΡΙΕΜΑΙ !!! Μια εξαιρετική ιδέα βρήκαμε στο δημιουργικότατο και γεμάτο ιδέες μπλογκ  Aspa on line … «Μια ωραία ιδέα είναι να γράψουμε την κάθε δραστηριότητα σε ένα χαρτάκι και να τις ρίξουμε όλες μέσα σε ένα βάζο. Όταν τα παιδιά κουραστούν ή βαρεθούν και το πρόγραμμα δεν προβλέπει κάτι άλλο, μπορούν να τραβήξουν ένα χαρτάκι και … έκλπληξη! Μια φρέσκια ιδέα για να απασχοληθούν ευχάριστα!» Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ :“Μαμά, βαριέμαι” και πώς να το αποφύγετε
Τι άλλο μπορεί όμως να περιέχει το μαγικό βάζο της Άσπας; 

Απλά πράγματα που μπορεί να βρει ο καθένας εύκολα!

 

 

Μπαλόνια

mpaloni111111111

 

–>Ένα παιχνίδι που μπορείτε να το βρειτε παντού. Ακόμα και τα περίπτερα πουλάνε!! Χωράει παντού. Μπορούμε να έχουμε μπαλόνια στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στην τσάντα μας, χωράει ακόμα και στην τσέπη μας. Ταιριάζει σε όλες τις ηλικίες. Ένα μπαλόνι μπορεί να διασκεδάσει ένα μωρό, ένα παιδί, αλλά ακόμα και οι ενήλικες διασκεδάζουν με αυτό! Ο κανόνας είναι ένας, αν ακουμπήσει το μπαλόνι κάτω έχασες !!! Και η μάχη ξεκινά!!

 

 

 

 

–>Μπαλόνια – με νερό (νερόμπαλες) μεταφέρετε τις νερόμπαλες πάνω σε μια μεγάλη μαγειρική κουτάλα. Ο πιο γρήγορος και αυτός που θα τις μεταφέρει όλες χωρίς να του πέσουν κερδίζει.

–>Μπαλόνια και αλεύρι: γεμίστε μεγάλα σε μέγεθος μπαλόνια με αλεύρι. Βάλτε μαλλιά, ζωγραφίστε φατσούλες και δώστε σχήμα!! Προσθέσετε οτι άλλο θέλετε!! Δείτε κάτι ανάλογο εδώ

 

Σαπουνόφουσκες

–>Φτιάξτε μόνοι σας υγρό για σαπουνόφουσκες.
Η διαδικασία του να δημιουργήσουν τα παιδιά μόνα τους το παιχνίδι που για ώρα θα παίξουν είναι κάτι που σίγουρα θα τους αρέσει.
Υλικά (νερό, ζάχαρη, κορν φλάουρ, υγρό σαπούνι πιάτων, ένα πλαστικό μπουκαλάκι, κάτι για να ανακατέψετε το μείγμα και ένα φλιτζανάκι για δοσομετρητή)

–>Φτιάξτε μόνοι σας μπαστουνάκια για να κάνετε σαπουνόφουσκες με πολύχρωμους καθαριστές πίπας. Μια κατασκευή που αρέσει πολύ στα παιδιά! Διάφορα μεγέθη και σχήματα! Εδώ βοηθάνε πολύ τα φορμάκια για μπισκότα ώστε να δώσουμε ένα πιο ομοιόμορφο σχήμα!
Δείτε αυτά που φτιάξανε τα δικά μας παιδιά.

diako1fouskes
 

–>Γιγάντιες σαπουνόφουσκες. Κάτι που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους είναι οι γιγάντιες σαπουνόφουσκες! Φτιάξτε το εργαλείο για γιγάντιες σαπουνόφουσκες βλέποντας τον τρόπο εδώ

 

 

 

 

 

 

 

Μάθετε στα παιδιά σας παιχνίδια που εσείς παίζατε όταν ήσασταν μικροί !!
Αυτά τα αδικημένα – ξεχασμένα παιχνίδια είναι εξαιρετικά στο να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν παράλληλα πολλές δεξιότητες όπως συγκέντρωση, αδρή / λεπτή κίνηση, ισορροπία, ταχύτητα, ακρίβεια, ανοχή στην ματαίωση, ομαδικότητα, επικοινωνία, φαντασία, γλωσσική ανάπτυξη και πολλά άλλα.
Πολλά παιδιά σήμερα δεν έχουν την ευκαιρία να παίζουν καθημερινά στην αλάνα ή με τα παιδιά της γειτονιάς. Στις διακοπές όμως σίγουρα θα συναντήσουμε πολλά παιδιά μαζί σε μια πλατεία ή στην παραλία. Πλησιάστε τα μαζί με τα παιδιά σας και εξηγήστε τους τα παιχνίδια που εσείς παίζατε κάποτε. Συμμετέχετε και εσείς!!! Δώστε αφορμή για μια μεγάλη συζήτηση αναφέροντας τις μεγάλες διαφορές των παιχνιδιών που παίζατε εσείς και των παιχνιδιών που παίζουν τα παιδιά σήμερα. Τι κάνατε λοιπόν εσείς σε μια εποχή χωρίς τάμπλετ;
Παρακάτω υπάρχουν κάποια απο αυτά που εγώ έπαιζα όταν ήμουν μικρή.
Κουτσό – Λάστιχο – Στρατιωτάκια ακούνητα μέρα η νύχτα ; – Πετάει πετάει ο γάιδαρος – Μπιιιιιιιιζ – Μήλα – Αμπάριζα – Ζεστό κρύο – Τα σκλαβάκια – Κορόϊδο – Μακριά γαϊδούρα.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πολλά. Θυμηθείτε τα και αναβιώστε τα, μαζί με τα παιδιά σας. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να μην εκλείψουν αυτά τα παιχνίδια.

 

 

Κηπουρική: Επισκεφθείτε ένα φυτώριο και αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους τι φυτό ή τι σπόρους θα πάρουν. Μια δραστηριότητα  που μπορεί να γίνει ακόμα και στο μπαλκόνι.

kiposkipos

 

 

Camping: στο κήπο ή στο… σαλόνι. Αφήστε τα παιδιά να στήσουν την σκηνή τους στον κήπο ή ακόμα και στο σαλόνι… από εκεί και πέρα αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη… πικ-νικ και αλλά πολλά ακολουθούν.

 

 

Φτιάξτε σουβλάκια από φρούτα. Επιλέξτε τα φρούτα σας, κόψτε τα, περάστε τα στα ξυλάκια και μετά γευτείτε το δημιούργημά σας.

 

 

 

 

Δείτε τα αστέρια: στο εμπόριο κυκλοφορούν πολύ οικονομικά τηλεσκόπια. Προμηθευτείτε ένα και μια βραδιά παρατηρείστε μαζί τα αστέρια και το φεγγάρι. Αφορμή για μεγάλη συζήτηση.

 

 

παιχνίδια την ώρα που είμαστε στο αυτοκίνητο και ταξιδεύουμε.

-Ας σκεφτούμε με την σειρά 5 λέξεις που να ξεκινάνε από την φωνούλα “κ”. (το προσαρμόζουμε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού)

-όποιος προλάβει να διαβάσει τις περισσότερες  ταμπέλες κερδίζει.

-όποιος μπορεί να πει τι σημαίνει η κάθε πινακίδα του ΚοΚ κερδίζει.

-λέμε 5 φρούτα, 5 λαχανικά και 5 επαγγέλματα. Ο πιο γρήγορος κερδίζει.

 

 

Άμμος.  Η άμμος είναι φημισμένη για τις θεραπευτικές και χαλαρωτικές της ιδιότητες.

Χρησιμοποιείστε τα δάχτυλα ή με κάποιο αντικείμενο όπως ξύλο, κοχύλι, κλαδάκι γράψτε πάνω στην άμμο γράμματα, αριθμούς, λέξεις, σχήματα, σχηματίστε αντικείμενα και ζητήστε από το παιδί να τα αναγνωρίσει.

Παίξτε κρεμάλα στην άμμο

Με τα κοχύλια και τις πέτρες κάντε συγκρίσεις, αντιστοιχίες όπως πέτρα – κοχύλι, πράξεις. Ή μαζέψτε κοχύλια και φτιάξτε κατασκευές π.χ ντύστε μια κούπα, στολίστε ένα διακοσμητικό πιάτο και αφήστε το να το ζωγραφίσει και να στολίσει το δωμάτιο του.

Χαράξτε  διάφορους λαβυρίνθους (μεγάλους ή μικρότερους ) στην άμμο και ζητήστε από το παιδί να τους ακολουθήσει.

 

 

  Φτιάξτε μαζ του ημερολόγιο διακοπών.Ανακαλύψτε τα μυστικά του βυθού με την βοήθεια μάσκας και μιλήστε για ότι βλέπετε, έστω και αν είστε στα ρηχά. Ο στόχος μας είναι παρατήρηση – πληροφόρηση – επαφή – διασκέδαση και χαλάρωση.

 

 

Δημιουργικό παιχνίδι λοιπόν εντός και εκτός σπιτιού, πέρα ​​από τα συνηθισμένα. Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι τα παιδιά θα πρέπει να παίζουν όχι μόνο στις διακοπές αλλά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Γι αυτό λέγονται άλλωστε και παιδιά. Επισης το παιχνίδι τους δεν πρέπει να είναι πάντα οργανωμένο. Το να παίρνουμε κάποιες ιδέες για κατασκευές, δραστηριότητες κλπ είναι καλό, όμως μην ξεχνάμε πως πάνω απ΄όλα το παιδί θα πρέπει να παίζει ε λ ε ύ θ ε ρ α. Με το αυστηρά δομημένο και οργανωμένο καθημερινό πρόγραμμα τα παιδιά σήμερα “χάνουν” σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το ελεύθερο παιχνίδι το οποίο συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξη τους. Το ελεύθερο παιχνίδι ενισχύει την φαντασία, την δημιουργικότητα, εξελίσσει τις δεξιότητες, αναπτύσσει την ικανότητα λήψης αποφάσεων, τονώνει την αυτοπεποίθησή τους και ενθαρρύνει τα παιδιά στην γενικότερη αλληλεπίδραση με τον κόσμο γύρω τους.

 

Να έχετε ένα όμορφο διασκεδαστικό και ανέμελο καλοκαίρι!

Μαστοράκη  Τζένη

Λογοπεδικός –Ειδ.παιδαγωγός

Tags: , , , , , , , , , , , , ,