Ψυχολογική Υποστήριξη
Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών
Τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να εκφράσουν και να ονοματίσουν το συναίσθημα τους ή την δυσκολία τους που μπορεί να αφορά τις οικογενειακές σχέσεις, το σχολείο ή το κοινωνικό περιβάλλον.
Σκοπός της ψυχολογικής υποστήριξης του παιδιού είναι να αναγνωρίσει, να επεξεργαστεί και να αποδεχτεί τα συναισθήματα που νιώθει, να κατανοήσει την συμπεριφορά του και να τροποποιήσει συμπεριφορές και σκέψεις που επηρεάζουν την ικανότητα προσαρμογής του στο περιβάλλον.
Πέρα από τη φυσική συζήτηση με το παιδί, ο ειδικός χρησιμοποιεί ως θεραπευτικά μέσα εκείνα με τα οποία επικοινωνεί καλύτερα ένα παιδί, όπως είναι η ζωγραφική, η πλαστελίνη, το παραμύθι, το συμβολικό παιχνίδι, το παιχνίδι ρόλων κ.α. Ζωτικής σημασίας είναι η προσωπική σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ του ειδικού και του παιδιού, καθώς και η σταθερότητα του χώρου και της συχνότητας των συναντήσεων. Με αυτούς τους τρόπους δημιουργείται ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, ασφάλειας και αποδοχής έτσι ώστε το παιδί να εκφράσει ελεύθερα τα πιο βαθιά συναισθήματα, τις σκέψεις του, τις επιθυμίες του και τις ανάγκες του.
Η ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού μπόρει να βοηθήσει σε ένα μεγάλο φάμα δυσκολιών όπως
- Συναισθηματικές δυσκολίες (άγχος αποχωρισμού, σχολικό άγχος, φοβίες, έμμονες ιδέες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αδελφική ζήλεια κ.α)
- Προβλήματα διαγωγής (επιθετικότητα, ξεσπάσματα θυμού κ.α)
- Διάσπαση προσοχής ή/και υπερκινητικότητα
- Μαθησιακές δυσκολίες
- Αυτισμός
- Πρόβληματα ύπνου και διατροφής
- Κρίσιμα γεγονότα ζωής (πένθος, ασθένεια, διαζύγιο κ.α)
Η ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδιάζεται με συμβουλευτική των γονέων από έναν ειδικό, καθότι η οικογένεια αποτελεί το κυρίαρχο πλαίσιο στο οποίο εκδηλώνονται οι δυσκολίες στην συμπεριφορά του παιδιού.
Η συχνότητα των συναντήσεων είναι εβδομαδιαία.
Ψυχολογική υποστήριξη εφήβων
Η εφηβεία αποτελεί μία περίοδο μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή και η οποία χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο.
Οι αλλαγές στο σώμα, οι οποίες για τον έφηβο είναι πρωτόγνωρες και ίσως ανεπιθύμητες, οι έντονες αλλαγές στην διάθεση, ο θυμός και η ερρειστική συμπεριφορά απέναντι στους γονείς, το άγχος για το σχολείο (πχ. εξετάσεις) και το μέλλον του ως ενήλικας (π.χ επιλογή επαγγέλματος), τα αισθήματα μοναξιάς και ντροπής και η σεξουαλική ζωή αποτελούν μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τον έφηβο. Λόγω της δυσκολίας του εφήβου να μιλήσει για αυτά στην οικογένεια του, η αδυναμία να τα ξεπεράσει μόνος του γίνεται μεγαλύτερη.
Η ψυχολογική υποστήριξη του εφήβου από έναν ειδικό μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως βοηθητική στην επίλυση των παραπάνω ζητημάτων. Αφού δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης και αποδοχής, ο έφηβος μπορεί να μοιραστεί τα βαθύτερα συναίσθήματα και τις σκέψεις του, να αναπτύξει πλευρές της προσωπικότητας του, να ανακαλύψει πιο λειτουργικούς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών και να προετοιμαστεί καλύτερα για την ενηλικίωσή του.
Πολλές φορές, η συμμετοχή σε ομάδες εφήβων παίζουν σημαντικό ρόλο στην θεραπευτική διαδικασία. Το μοίρασμα εμπειριών με συνομηλίκους, πάντα με την συνύπαρξη και καθοδήγηση του ειδικού, βοηθά στην κατανόηση των δυσκολιών του εφήβου, και στην κινητοποίησή του για αλλαγή σε δυσλειτουργικές συμπεροφορές.
Στα πλαίσια του θεραπευτικού σχεδιασμού προτείνονται συναντήσεις συμβουλευτικής των γονέων, τόσο για την δική τους υποστήριξη στον γονεϊκό ρόλο, όσο και για την πολύπλευρη υποστήριξη του εφήβου σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής του.
Η συχνότητα των συναντήσεων είναι εβδομαδιαία.
Ψυχολογική υποστήριξη ενηλίκων
Η ψυχολογική υποστήριξη ενηλίκων απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προσωπικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους και που αδυνατούν να τις διαχειριστούν μόνοι τους. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να σχετίζονται με
- Άγχος-Στρες
- Κατάθλιψη
- Φοβίες
- Διατροφικές διαταραχές
- Προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις (συζυγικές, οικογενειακές, κοινωνικές σχέσεις)
- Ψυχοσωματικά προβλήματα
- Προβλήματα στον χώρο εργασίας
- Κρίσιμα γεγονότα ζωής (πένθος, ασθένεια, διαζύγιο κ.α)
Το κλίμα εμπιστοσύνης, η ανευ όρων αποδοχή καθώς και η διασφάλιση του απορρήτου δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος ώστε το άτομο να ξετυλίξει εκείνες τις σκέψεις και τα συναισθήματα γύρω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Το άτομο, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις αδυναμίες και τους τρόπους λειτουργίας της συμπεριφοράς του, έρχεται σε επαφή με πτυχές της προσωπικότητας του που θα ενισχύσουν την θέλησή του για αλλαγή.
Με την υποστήριξη του ειδικού, επιτυγχάνεται η αυτογνωσία, η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός, στοιχεία απαραίτητα για να οδηγηθεί το άτομο στην διαφοροποίηση της συμπεροφοράς του και την διαχείρηση των δυσκολιών με τρόπο που ταιριάζει στην προσωπικοτήτα του.
Σταδιακά το άτομο ανακαλύπτει τρόπους βελτίωσης της ποιότητας της ζωής του, γίνεται πιο λειτουργικό, αξιοποιεί τις δυνατότητές του και στοχεύει με ρεαλιστικό τρόπο στην προσωπική του εξέλιξη.
Οι συχνότητα των συναντήσεων είναι εβδομαδιαία.