Ομάδες Γονέων – Ομαδική ψυχοθεραπεία

omades goneon

 

Ομαδική ψυχοθεραπεία


Η ομάδα αποτελεί έναν ”θεραπευτικό χώρο” όπου τα άτομα συναντώνται έχοντας έναν κοινό σκοπό. Να προσσεγγίσουν και να αναλύσουν προβλήματα σχέσεων, συναισθημάτων, συμπεριφορών, να μιλήσουν,  να ακούσουν,  να εκφραστούν,  να κατανοήσει ο καθένας τον εαυτό του μέσα από τους άλλους και σε σχέση με τους άλλους.

Την ομάδα  κατευθύνει ένας έμπειρος  συντονιστής, ο οποίος αναλαμβάνει την διαχείριση των όσων διαδραματίζονται κατά την διάρκεια της συνεδρίας, ώστε να διασφαλίζεται η διευκόλυνση  της έκφρασης των μελών και  ο σεβασμός στη διαφορετικότητα  των αξιών και  των απόψεων.

Ο συντονιστής-θεραπευτής, είναι υπεύθυνος για την δημιουργία ενός θετικού και ασφαλούς κλίματος,το οποίο θα επιτρέπει  την ενεργητική ακοή, την συμμετοχή,την ανοχή,την συμπάθεια και  την αποδοχή.

Η Ομάδα είναι ένας ζωντανός κοινωνικός οργανισμός μέσα στον οποίο δημιουργούνται και αναπαράγονται,σχέσεις, χαρακτήρες και αντιπροσωπευτικές καταστάσεις.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως πρόκειται για μια  εφεύρεση, για ένα εργαστήριο ανθρώπινων σχέσεων και συναισθημάτων που αναζητά  λύσεις μέσα από την λεγόμενη  θεραπευτική  αλλαγή.

Στην ομάδα οι άνθρωποι συναντώνται  είτε για να επεξεργασθούν ένα συγκεκριμένο θέμα κοινό για όλους, π.χ. ομάδα Γονέων, ομάδα ζευγαριών, ομάδα Εφήβων, ομάδα παιδιών, ομάδα απεξάρτησης από αλκοόλ,φαγητό ,ουσίες   είτε για  να επιχειρήσουν μια βαθύτερη προσέγγιση του εαυτού τους.

Η δυναμική που αναπτύσσει μία θεραπευτική ομάδα,φέρνει μαζί της μια νέα γνώση,  η οποία επιτρέπει στο κάθε μέλος της, να κατανοήσει και να συνειδητοποιήσει ότι παλαιές παγιωμένες  πεποιθήσεις  και συμπεριφορές, δεν είναι πλέον χρήσιμες. Είναι μόνο εμπόδια στο προχώρημα που η ζωή απαιτεί από την πρώτη έως την τελευταία μας στιγμή.

 

Ποιά είναι η λύση;

 

Η ΑΛΛΑΓΗ. Αυτό ακριβώς είναι  και το ζητούμενο της θεραπευτικής ομάδας για τον καθένα που συμμετέχει σ΄αυτήν. Πως επιτυγχάνεται η αλλαγή μέσα από τους άλλους; Τι χρειάζονται οι άλλοι στην δική μου αλλαγή;
Εύλογα ερωτήματα, δεδομένου ότι λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι η Αλλαγή είναι μια ατομική διαδικασία, παρόλο που συχνά πιστεύουμε ότι οι άλλοι χρειάζεται να αλλάξουν και  όχι εμείς. Κατ΄αρχήν στην ομάδα μαθαίνουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Οτι υπάρχουν κι άλλοι σαν εμάς.  Που έχουν παρόμοια ή διαφορετικά προβλήματα. Που χρησιμοποιούν άλλους τρόπους αντιμετώπισης, που εκφράζουν αλλιώς τα συναισθήματά τους. Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Το αποτέλεσμα των πράξεων και των επιλογών μας είναι που κρίνει το  σωστό ή  το λάθος.
Όσο η ομάδα συντονίζεται και τα μέλη αισθάνονται  οικειότητα μεταξύ τους, τόσο δημιουργείται μία συγκινησιακή ατμόσφαιρα,η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη δεσμών εμπιστοσύνης  και ασφάλειας,δίνοντας την δυνατότητα στον κάθε ένα που συμμετέχει να επικοινωνήσει με τον τρόπο που γνωρίζει καλύτερα, να σχετιστεί, να συγκρουσθεί, να διαφωνήσει, να συμφωνήσει,να θυμώσει, να χαρεί, να λυπηθεί,να φοβηθεί, να αγχωθεί, να εκφράσει κάθε δυνατό συναίσθημα. Η ανταπόκριση , η αλληλεπίδραση, η αμεσότητα των αντιδράσεων του κάθε μέλους αλλά και όλης της ομάδας στο Εδώ και Τώρα, αποτελεί το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτής της συναρπαστικής εμπειρίας.

 

Και γιατί αυτό είναι θεραπευτικό;

 

Διότι  διαδραματίζεται στο παρόν, είναι βιωματικό, άμεσο και αληθινό. Διότι  επιτρέπει να κατανοήσω  ποιός είμαι και πώς αισθάνομαι. Διότι αποκαλύπτει  ότι η συμπεριφορά συνδέεται με το συναίσθημα και εξαρτάται από αυτό. Διότι το συναίσθημα καθορίζει την ποιότητα της σχέσης μας με τους άλλους και οι άλλοι είναι ο καθρέφτης μας.
Η Ομάδα αποτελεί  ένα ζωτικό χώρο στον οποίο το κάθε μέλος έρχεται όπως πραγματικά είναι, κυρίως όμως ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ. Η κοινή εμπειρία και  η ανταλλαγή πληροφοριών, δημιουργούν έναν συνεχή διάλογο που προοδευτικά φωτίζει άγνωστες πτυχές του εαυτού και οδηγεί σε διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες με την σειρά τους οδηγούν σε Αλλαγές.
Στην θεραπεία ομάδας τελικά απελευθερώνεται η  ΕΚΦΡΑΣΗ  που αν και αποτελεί κύριο ανθρώπινο γνώρισμα και ανάγκη, η διαπαιδαγώγησή μας δεν την επιτρέπει. Κι΄αυτό γιατί ο άνθρωπος κυριαρχείται από τους φόβους του,αυτούς που κληρονομεί και αυτούς που κατόπιν αναπτύσσει.