Χρήση πιπίλας. Θα κάνει το παιδί μου να καθυστερήσει να μιλήσει;

Date: October 25, 2014 Author: mastortz Categories: News

Η απάντηση είναι μία. Η έρευνα είναι ασαφής.

 

image-3Πολλοί νέοι γονείς αναρωτιούνται αν είναι τόσο κακό να χρησιμοποιούν τα μωρά τους πιπίλες. Γονείς μεγαλύτερων παιδιών αναζητούν πληροφορίες για το πως θα την κόψουν από τα μικρά τους, που ήδη την χρησιμοποιούν για καιρό.

Ψάχνοντας την βιβλιογραφία ή στο διαδίκτυο  συναντάμε σχετικά θέματα με συμβουλές για νέους γονείς. Οι ειδικοί πάνω σε αυτό (παιδιοδοντίατροι, ψυχολόγοι, λογοπεδικοί, παιδιάτροι) αναλύουν ο καθένας απο την πλευρά τους τα υπέρ και τα κατά τα ναι και τα μη, τι επιτρέπεται και τι όχι.

Το σίγουρο είναι ένα. Όλα όσα γράφονται πάνω κάτω καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.

Ας τα δούμε αναλυτικά.

 

-Το πιπίλισμα δεν ειναι απαραίτητα μια κακή συνήθεια αντιθέτως θεωρείται φυσιολογικό αντανακλαστικό αφου σε πολλούς υπερήχους έχει παρατηρηθεί ότι το μωρό πιπιλά το δάχτυλό του.

 

-Έρευνες λένε οτι η χρήση πιπίλας ως τους 12 μήνες του μωρού συντελεί στην αποφυγή του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Αυτό γιατί τα μωρά που κοιμούνται με πιπίλα δεν έχουν τόσο βαθύ ύπνο και ξυπνάνε πιο εύκολα.

 

-Η πιπίλα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την θηλή της μαμάς.

Οι λιλιπούτιοι φίλοι μας ειναι πολύ έξυπνοι για να μπερδεύουν την πλαστική και άοσμη πιπίλα με την μυρωδιά και την μαλακή θηλή της μαμάς που τα τρέφει με τόση αγάπη. Απλά δεν μπερδεύουμε αυτά τα δύο μέχρι το παιδί να γίνει 30-40 ημερών, ώστε να εδραιωθεί ευκολότερα ο θηλασμός.

 

-Η χρήση πιπίλας σε στρεσογόνες καταστάσεις ειναι η σωτηρία του μωρού αλλά και των γονιών.  Λειτουργεί αγχολυτικά σε περιπτώσεις όπως ο εμβολιασμός, ο ύπνος ή κάτι που εκνεύρισε το μωρό μας.

 

-Η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας μπορεί να προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα όπως αυξημένη πρόταξη της άνω γνάθου ή και πρόσθια χασμοδοντία (κενό κατά το κλείσιμο του στόματος ανάμεσα στα άνω και κάτω μπροστινά δόντια). Αυτά τα ορθοδοντικά προβλήματα τις περισσότερες φορές διορθώνονται αυτόματα εάν η πιπίλα διακοπεί έγκαιρως. Στην αντίθετη περίπτωση διορθώνονται με ορθοδοντική θεραπεία.

 

-Ερευνητές συνδέουν την πιπίλα με τις συχνές ωτίτιδες και αυτό γιατί ,το συνεχές ρούφηγμα της πιπίλας μπορεί να διευρύνει υπερβολικά τους ακουστικούς σωλήνες, που σημαίνει οτι θα επιτρέπει να διεισδύσουν στο αυτί του παιδιού οι εκκρίσεις από το λαιμο , έτσι μολύνεται το αυτί και δημιουργούνται ωτίτιδες.

 

Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει την παρατεταμένη χρήση της πιπίλας και την επίδρασή της στην ομιλία και στον λόγο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ένα συσχετισμό και άλλες όχι.

 

-Έχοντας απασχολημένο το στόμα και την γλώσσα του μωρού με την πιπίλα, μειώνονται δραματικά οι ευκαιρίες να φλυαρήσει, να μιμηθεί ήχους, συλλαβές ή και λέξουλες, πράγμα σημαντικό για την εξέλιξη του λόγου.

 

-Επίσης η χρήση πιπίλας δεν επιτρέπει την σωστή κινητικότητα και στάση της γλώσσας, μην αφήνοντάς την να αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε.

 

-Η παρατεταμένη χρήση πιπίλας ή το πιπίλισμα του δαχτύλου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην στοματική κοιλότητα και στην ευθυγράμμιση των δοντιών.

 

Αν και η έρευνα είναι ασαφής, οι δικές μου συμβουλές ως λογοπεδικός  αλλα και ως μητέρα είναι οι εξής :

 

-Σε καμία περίπτωση να μην ενθαρρύνετε το μωρό σας  να χρησιμοποιεί πιπίλα.

 

-Διακόψτε την πιπίλα όσο πιο νωρίς μπορείτε.

 

-Χρησιμοποιήστε την εξ’αρχής μόνο για να αποκοιμηθεί το μωρό. Μόλις αυτό αποκοιμηθεί, βγάλτε την από το στόμα.

 

-Όταν το μικρό σας ξυπνήσει και θέλει να βγει απο την κούνια βγάλτε του την πιπίλα . Έτσι σιγά σιγά μαθαίνει ότι την πιπίλα την έχει μόνο στον ύπνο και μόνο μέσα στην κούνια .

 

-Χρησιμοποιήστε σωστές ορθοδοντικές πιπίλες. Αποφεύγετε τις πιπίλες που αποτελούνται απο δύο ή τρία κομμάτια. Προτιμάτε τις μονοκόμματες, αυτές  που εχουν οπές στο περίβλημά τους έτσι ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες πνιγμού. Με την παραμικρή φθορά αντικαταστήστε την παλιά με μια καινούρια.

 

-Βγάζετέ του την πιπίλα απο το στόμα όταν προσπαθεί να μιλήσει. Μην αφήνετε το παιδί να βάζει την πιπίλα στο πλάι και να προσπαθεί να μιλήσει.

 

Πως όμως θα κόψουμε την πιπίλα ;

 

Η πιπίλα για τα περισσότερα παιδιά συμβολίζει την ασφάλεια, το μέσω με το οποίο ηρεμούν. Αυτό και μόνο θα πρέπει να μας κάνει πολύ προσεκτικούς για τον τρόπο που θα την κόψουμε αφού για το παιδί μας θα είναι μια σημαντική μετάβαση.

 

– Την περίοδο αυτή μην επιχειρήσετε να “κόψετε” και κάτι άλλο πχ πάνα. Επιλέξτε μια περίοδο χωρίς εντάσεις γενικότερα (μην επιλέξετε  πχ να κόψετε την πιπίλα μια εβδομάδα πριν το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού, μόλις μετακομίσετε σε νέο σπίτι ή μολις αρχίζει να βγαίνει ακόμα ένα δοντάκι).

 

-Όπως σε κάθε μετάβαση έτσι και τώρα θα πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να είμαστε έτοιμοι και σίγουροι οτι το μικρό μας θα τα καταφέρει δείχνοντας του εμπιστοσύνη.

 

-Προμηθευτείτε παραμυθάκια με θέμα το κόψιμο της πιπίλας και ξεκινήσετε να τα διαβάζετε λίγο καιρό πριν την έναρξη της διαδικασίας. Δημιουργήστε μόνοι σας παραμύθια που να αφορούν αυτό το θέμα.

 

-Ενισχύετε όλα τα θετικά που έχει το παιδί σε σχέση με το οτι μεγάλωσε και αλλάξανε πολλά πράγματα πχ. “βλέπω οτι τα καταφέρνεις μια χαρά μόνος σου με το κουτάλι”, “μεγαλώσες αρκετά και μπορείς πλέον μόνος σου να βγάζεις τα παπούτσια σου”. Σε καμία περίπτωση μην κοροïδεύετε το παιδί λέγοντας πχ “μα καλά μωρό είσαι και ζητάς πάλι την πιπίλα;” .και φυσικά σε περίπτωση που παρατήσει από μόνο του κάπου την πιπίλα μείνετε σε αυτό λέγοντάς του το πόσο υπερήφανοι είστε που το παιδί σας μεγάλωσε και δεν έχει τόσο ανάγκη πλέον την πιπίλα.

 

-Αντικαταστήστε την πιπίλα με ένα άλλο “νάνι” που ίσως το παιδί μπορεί μόνο του  να διαλέξει. Μαζί με αυτό αλλάξτε λίγο την βραδινή ρουτίνα κάνοντας περισσότερες αγκαλιές, σιγοτραγουδώντας ένα νέο νανούρισμα, διαβάζοντας παραπάνω παραμύθια, κάνοντας στο παιδί χαλαρωτικό μασάζ.

 

-Την εβδομάδα που θα κόψετε την πιπίλα κουράστε σωματικά περισσότερο το παιδί σας κατά την διάρκεια της ημέρας με βόλτες, περπάτημα, αθλητισμό κλπ. Έτσι το βράδυ θα είναι πολύ κουρασμένο και θα αποκοιμηθεί ευκολότερα.

 

-Αν δεν έχετε καταφέρει να κόψετε την πιπίλα μεταξύ δύο – δυόμιση ετών δρομολογήστε το. Κάποιες έρευνες δείχνουν οτι τυχών ορθοδοντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, διορθώνονται μόνα τους, με την διακοπή της, μέχρι αυτήν την ηλικία.

 

-Όταν εκνευριστεί για κάτι και αρχίζει να αναζητά την πιπίλα απασχολήστε το με κάτι άλλο, αποσπάστε την προσοχή του, κάντε ένα περίπατο η κάτι που ξέρετε οτι το ευχαριστεί. Μάθετε στο παιδί σας οτι υπάρχουν και άλλοι τρόποι χαλάρωσης. Ακούμε το αγαπημένο μας τραγούδι ή τραγουδάμε το αγαπημένο μας τραγούδι, κάνουμε μασάζ, κάνουμε ένα ζεστό μπανάκι.

Για κανενα λόγο μην μπείτε σε πανικό. Παραμείνετε ήρεμοι.

 

 

Πολλοί γονείς τρύπανε τις πιπίλες για να μην δίνουν στο παιδί την ίδια ευχαρίστηση, και στη συνέχεια την κόβουν. Μερικοί μιλάνε στα παιδιά τους για την νεράιδα των δοντιών. Άλλοι γονείς κάνουν αποχαιρετισμό μαζί με το παιδί στην πιπίλα, πετώντας την. Όπως και να έχει το πιο σημαντικό από όλα είναι να έχουν προετοιμαστεί οι ίδιοι πολύ καλά αλλά να έχουν προετοιμάσει και το παιδί.

 

Να θυμάστε :

Όσο πιο νωρίς κόβεται η πιπίλατόσο πιο εύκολα έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η πιπίλακόβεταιεύκολαμιακαικαλή. Μηνκάνετε πίσω.

 

Σημαντικό!

Πριν αγοράσετε την πρώτη του πιπίλα σκεφτείτε αν την έχει πραγματικά τόσο μεγάλη ανάγκη.

Tags: , , , , , , , , ,