Η Δύναμη της Ενσυνειδητότητας (MINDFULNESS) στην Εφηβεία.

Date: March 12, 2015 Author: mastortz Categories: News

securedownload (1)

 

Η στοχευμένη εκπαίδευση του νου κυρίως, αλλά και του σώματος μέσα από Διαλογιστικές τεχνικές, καλλιεργεί την δεξιότητα της Ενσυνειδητότητας-Mindfulness, της Συνειδητής Επίγνωσης δηλαδή, των σκέψεων και των συναισθημάτων, που βιώνουμε σε πραγματικό χώρο και χρόνο. Εδώ και τώρα.

 

 

 

Πρόκειται για μία πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και 3O  χρόνια τόσο στο χώρο της υγείας όσο και της εκπαίδευσης σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία (Εθνικό Σύστημα Υγείας, NHS ), και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εμπνευστής της μεθόδου αυτής είναι ο Jon Kabat Zinn, Αμερικανός καθηγητής, στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Ο κυρίως στόχος της τεχνικής αυτής αποβλέπει στον έλεγχο  του Άγχους και του Στρες, ανεξάρτητα από τα αίτια που το προκαλούν.

Σε ποιους  τομείς βοηθά η  Ανάπτυξη της  Ενσυνειδητότητας – Mindfulness?

  • Καλλιεργεί την Επίγνωση και την Παρατήρηση.
  • Περιορίζει την Διάσπαση και την  Διάχυση της Προσοχής.
  • Διευκολύνει την Μνήμη, την συγκράτηση πληροφοριών, την Μάθηση.
  • Αναπτύσσει την Μαθησιακή και Γνωστική Ευελιξία, δηλαδή την ικανότητα να μεταφέρεται η προσοχή από το ένα θέμα στο άλλο αποτελεσματικά.
  • Αναπτύσσει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
  • Επιτρέπει την συνειδητοποίηση των διαφορετικών συναισθημάτων που συντρέχουν κάθε φορά, όπως Θυμός, Άγχος, Αγωνία, Οργή, Δυσφορία, Αγανάκτηση, Χαρά,  Ευχαρίστηση, Φόβος….με αποτέλεσμα ο (η) έφηβος να μπορεί να επιλέγει την κατάλληλη συμπεριφορά, ανάλογα με την περίσταση.
  • Περιορίζει τις χωρίς έλεγχο παρορμητικές συμπεριφορές.
  • Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την εικόνα εαυτού.
  • Δημιουργεί αυτογνωσία και ελέγχει την αμφιθυμία.
  • Περιορίζει την άσκοπη ανησυχία και τον φόβο για πράγματα που πιθανόν δεν θα συμβούν ποτέ.
  • Διευκολύνει τον καθορισμό των Στόχων.

Η περίοδος της Εφηβείας χαρακτηρίζεται από αυξημένο Άγχος, το οποίο καθορίζει την ψυχολογική λειτουργικότητα του εφήβου και δημιουργεί ποικίλες διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν την διατροφή, τον ύπνο, την σχολική επιτυχία, την επικοινωνία, την προσαρμοστικότητα, την αποδοχή των δυσκολιών, την ευθύνη των επιλογών.

Εξυπακούεται ότι η στήριξη και η βοήθεια των εφήβων εξαρτάται κυρίως από τους γονείς. Η ανάπτυξη λοιπόν της Ενσυνειδητότητας βοηθά τον γονιό να στέκει ένα βήμα πίσω, να είναι παρών, να ακούει, να κατανοεί και να προσεγγίζει με ηρεμία  το πρόβλημα ή τη συμπεριφορά, χωρίς επίκριση του προσώπου, αποφορτίζοντας και διαλύοντας το άγχος  του εφήβου που μεγαλώνει, αλλά και το δικό του.

 

Στέλλα Χαρολίδου,

Κλίνική Ψυχολόγος-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια,

Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Mindfulness-based stress reduction / MBSR

Πρόγραμμα Αντιμετώπισης  Άγχους με Ενσυνειδητότητα

Tags: , , , , , , , , , ,